Pirater bruger flest penge på musik

Britisk undersøgelse viser, at ulovlige fildelere bruger flere penge på at købe musik lovligt, end de, der ikke downloader ulovligt.

Den britiske pladebranche mener, at omkring syv millioner mennesker i Storbritanien downloader musik ulovligt. Det svarer til et tab på omkring to milliarder kroner om året.

Det kan give bagslag at slå hårdt ned på webpirater.

En ny undersøgelse viser nemlig, at dem, der downloader musik ulovligt, også er dem, der bruger flest penge på at købe musik lovligt. Det skriver independent.co.uk

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 1.000 internetbrugere i alderen 16 til 50, viser, at fildelerne i gennemsnit bruger 636 kroner om året på at købe ganske lovligt musik.

Det er 272 kroner mere end dem, der har svaret, at de aldrig har downloadet musik ulovligt.

Et estimat fra den britiske pladebranche siger, at omkring syv millioner mennesker i Storbritanien downloader musik ulovligt. Dette tal skulle give branchen et tab på godt to milliarder kroner om året.

Kontroversielt lovforslag

I sidste uge var den britiske erhvervsminister Peter Mandelson så fremme med et forslag, der fungerer efter konceptet "three strikes and you're out". Konsekvensen for fildeleren bliver en lukket netforbindelse.

Det kontroversielle i forslaget er, at det er netudbyderne og ikke domstolene, der skal eksekvere dommen efter tre advarsler.

Men den nye undersøgelse peger altså på, at forslaget om at lukke for webpiraters internetadgang, hvis de gentagne gange tages i ulovlig fildeling, kan skade musikindustrien mere end gavne den.

Fildeling som udforskningsmekanisme

Det er den politisk uafhængige tænketank "Demos", der står bag undersøgelsen, og de er blandt de kritiske røster i debatten.

Også rådgivningsvirksomheden Forrester Research, der især beskæftiger sig med IT, marketing og teknologi, har advaret mod hårde sanktioner til fildelere:

- Dem, der fildeler, er dem, der er interesseret i musik. De bruger fildeling som en udforskningsmekanisme. Vi har en generation af unge mennesker, der ikke tænker på musik som noget, der skal betales for", siger Mark Mulligan fra Forrester Research til independent.co.uk

Piratlov vil måske virke

Den nye undersøgelse viser dog også, at "three strikes"-reglen formodentlig ville have en stor effekt på webpirateri.

Ud af de 1.000 deltagere i undersøgelsen siger 61 procent nemlig, at de sandsynligvis vil droppe fildelingen, hvis de risikerede at miste retten til deres internetforbindelse.