0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ekspert: Kammeradvokaten er for dyr for staten

Ministerier og styrelser bør selv ansætte jurister til at føre de fleste af statens retssager. Det vil spare millioner af kroner og øge borgernes retssikkerhed, mener forsker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres.

Adrian Joachim(Arkiv)
Foto: Adrian Joachim(Arkiv)

Retssikkerhed. Både eksperter og størstedelen af politikerne i Folketinget er enige om at bryde Kammeradvokatens monopol på at føre statens retssager.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Staten betaler Kammeradvokaten, det private advokatfirma Poul Schmith, cirka 200 millioner kroner om året for at føre knap 2.000 store og små retssager for det offentlige.

Men staten kan skære mange millioner kroner af den regning og i tilgift øge borgernes retssikkerhed, hvis ministerier og styrelser lod deres egne jurister føre en stor del af retssagerne.

LÆS OGSÅ

Det mener juristen Frederik Waage, der tidligere har arbejdet i et af landets største advokatfirmaer og er ekspert i kammeradvokatordningen. Han er nu videnskabelig assistent på Syddansk Universitet og forsker i statens rolle som part i sager mod borgere og private virksomheder.

Næsten enigt Folketing
Finansministeriet er i gang med at genforhandle den 78 år gamle monopolaftale med Poul Schmith om at rådgive staten og føre statens retssager.

Danmark er det eneste land i verden, der har bevaret en eneret for et privat advokatfirma til at stå for statens juridiske opgaver.

Et næsten enigt Folketing besluttede derfor sidste år i februar, at monopolet skulle brydes, og at mindre sager skulle kunne føres af andre end Poul Schmith eller af staten selv.

Men man skal gå mere drastisk til værks, mener Frederik Waage:

»Det er vanskeligt at forstå, hvorfor staten generelt er så tilbageholdende med at ansætte egne jurister og lade dem føre sager frem for at betale private advokatfirmaer for det samme. Ud over at spare betydelige beløb vil staten øge retssikkerheden, fordi en borger, der taber en sag mod staten, ikke skal betale det offentliges sagsomkostninger, når det er en ansat i ministeriet eller styrelsen, der har ført sagen. Borgerens økonomiske risiko ved at føre en sag mod staten ville altså blive betydelig mindre«, siger han.

Forhandlinger siden august
Forhandlingerne mellem Finansministeriet og Poul Schmith har stået på siden august, men er langtfra færdige. Det skyldes blandt andet, at Finansministeriet også vil forhandle en ny prisaftale med Poul Schmith, som ministeriet stadig ser som hovedleverandør af juridiske ydelser til staten. Firmaet leverer rådgivning og fører retssager for i alt over 320 millioner kroner om året for staten.

Poul Schmith skal efter aftalen med Finansministeriet give sin megakunde en tredjedel rabat af ’sædvanligt salær’ i sammenlignelige sager.

Den aftale har i flere år været kritiseret for at være ’elastik i metermål’. Der findes ikke en prisliste for advokatarbejde, og da Poul Schmith ikke skal opgive timeforbrug på de enkelte regninger, blot en rund sum, er det umuligt at kontrollere, om staten får sin rabat, lyder kritikken.



Samtidig har Politiken gennem aktindsigt påvist, at Poul Schmith i både store og små sager ofte tager tre gange så meget som advokaten for den private modpart – trods rabatten på en tredjedel. Og interne papirer viser, at Poul Schmiths 15-20 seniorpartnere hver tjener over 7 millioner om året på aftalen med staten.

»For de penge kunne staten ansætte rigtig mange kvalificerede jurister til at føre sager for sig og samtidig opbygge den juridiske viden, som staten i de sidste 78 år har deponeret hos et privat advokatfirma«, siger Frederik Waage, der understreger, at selv om staten tog mange flere juridiske opgaver hjem, ville der i form af rådgivning og specielle retssager stadig være masser at lave for Poul Schmith-firmaet.

LÆS OGSÅ

I flere år har finansminister Bjarne Corydon (S) trods de høje salærer forsvaret den nuværende aftale som »betydelig økonomisk fordelagtig for staten«, som det er formuleret i kammeraftalen. Men i går kunne Politiken oplyse, at Corydon i et fortroligt notat til Folketinget nu indrømmer, at en undersøgelse af store private og offentlige virksomheders advokataftaler viser, at staten »bør kunne opnå lavere priser end i dag« på advokatydelser.

Corydon fortæller dog ikke Folketinget, hvor mange penge staten har tabt de senere år med den nuværende ordning, og vil ikke svare på spørgsmål om sin kovending, men flere af statsrevisorerne vil nu have Rigsrevisionen til at gå ind i sagen. Kammeradvokat tavs

Hos Kammeradvokaten har managing partner Tomas Ilsøe Andersen ingen kommentarer til Bjarne Corydons udmelding. Han henviser til, at Finansministeriet og Poul Schmith er i gang med fortrolige forhandlinger om en ny aftale, men peger dog på, at ministeriet for et år siden konstaterede, at aftalen med Poul Schmith var økonomisk fordelagtig for staten.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

Mere fra os

Annonce

Forsiden

Annonce