Forbrugerrådet: For svært at fælde karteller

Forbrugerrådet mener, at det skal være lettere at føre bevis mod virksomheder, der indgår prisalliancer som danske børnetøjsproducenter har gjort.

handel, aftale (Foto: © Intuitives, Stock.xchng)

Står det til Forbrugerrådet, skal det fremover være lettere at føre bevis mod butikker og forhandlere, der aftaler faste priser på varer til skade for den fri konkurrence og forbrugernes pengepung.

- Det er helt åbenlyst, at myndighederne står ret magtesløse med de juridiske instrumenter, man har i dag, så der er behov for, at man får nogle stærkere instrumenter til at straffe de butikker og forhandlere, der laver prisalliancer, siger direktør i Forbrugerrådet, Rasmus Kjeldahl, til DR Nyheder.

Opfordringen fra Forbrugerrådet kommer, efter at en undersøgelse i rådets forbrugermagasin Tænk har afsløret, at syv danske producenter af børnetøj forsøger at bestemme, hvilke priserne butikkerne tager for deres tøj.

Undercover

For at gennemføre undersøgelsen udgav en journalist sig fra magasinet for at være en kommende butiksejer, der ville åbne en børnetøjsbutik under navnet "Det Lille Klædeskab".

Med et CVR-nummer i ryggen ringede den kvindelige journalist rundt til syv børnetøjsproducenter: Småfolk, Angulus, Cupcake, Holly's, Milibee, Miniature og Noa Noa. Alle var tilfældigt udvalgte producenter af dyrt mærkevarebørnetøj.

Da undercover-journalisten fortalte, at hun gerne ville åbne butikken med et udsalg med prisnedsættelser på 10-15 procent blev hun mødt med modstand hos samtlige syv leverandører.

"Du graver din egen grav"

Fra et af tøjfirmaerne lyder det blandt andet:

- Nu er jeg hudløst ærlig over for dig: På et tidspunkt ønsker vi ikke at forhandle med dig mere, fordi vi træder de 200 andre forhandlere, vi har, over tæerne. Og jeg er ikke den eneste leverandør, der vil sige det. Det vil de andre også.

En anden siger:

- Vi ønsker selvfølgelig, at vores kunder følger den vejledende udsalgspris (…) Du kommer sgu til at grave din egen grav, fordi det ender med, at forhandlerne ikke har lyst til at handle med dig, hvis du dumper priserne bevidst.

Mens en tredje fortæller om deres normale strategi, hvis man sænker den vejledende pris.

- (...) Vi har lige haft én, der solgte vores overtøj 100 kroner billigere. Så ringer vi op og spørger: "Hvorfor gør du det?" Og så siger vi: "Vi vil gerne have, at du sætter priserne op.

Lettere bevisførelse

Forbrugerrådet så gerne, at det for eksempelt blev muligt at bruge skjulte optagelser til at fælde de leverandører, som indgår prisalliancer.

- Man skal have lettere ved at føre bevis i denne slags sager, hvor selv de optagelser, som Tænk har lavet, kan bruges til at føre bevis. Så længe der ikke er en formel aftale, kan man ikke dømmes, som det er nu, siger Rasmus Kjedahl.

Han forklarer videre, at i den konkrete sag om prisaftaler på børnetøj nægter leverandørerne, at de har gjort noget forkert, og derfor får Tænks undersøgelse nok ingen konsekvenser.

- Man kan sige, at direktørerne har gjort alt for at smutte udenom, når vi efterfølgende har konfronteret dem med historien.